Terdapat banyak sebab mengapa penglihatan kita semakin teruk. Ketajaman Visual berkurangan bukan sahaja kerana tabiat buruk, tetapi mata kita dihantui oleh penyakit seperti glaukoma, katarak dan degenerasi makula. Beberapa produk mata berguna akan membantu mencegah penyakit-penyakit ini. Lebih baik makan makanan yang berbeza.

* Blueberry. Beri ini membantu mengekalkan ketajaman penglihatan dan mengurangkan keletihan mata dengan bantuan vitamin B1 dan C, serta pigmen lutein. Blueberry mengekalkan khasiatnya dengan sempurna dalam bentuk beku, dan walaupun anda membuat jem daripadanya.

* Lobak merah. Sayuran oren ini kaya dengan banyak vitamin yang baik untuk mata. Terima kasih kepada beta-karoten, wortel membantu mengekalkan ketajaman penglihatan. Anda boleh membuat salad wortel dengan krim masam atau mengeluarkannya dengan krim. Kaedah penyediaan ini meningkatkan penyerapan karotena larut lemak.

* Labu. Komposisi sayuran oren ini termasuk bahan khas dan vitamin yang sangat berguna untuk visi kami: lutein dan zeaxanthin, vitamin C, A, B1, B2 dan zink. Labu boleh digunakan untuk memasak pelbagai hidangan: salad, sup, porridges, dan juga pencuci mulut.

* Bawang dan bawang putih. Dengan memakan makanan ini, anda akan membantu visi anda untuk mengekalkan atau memulihkan kejelasan. Sayuran ini kaya dengan sulfur.

* Bayam. Sayuran ini kaya dengan lutein, yang menentang katarak. Oleh itu, anda boleh mengurangkan risiko penyakit mata dengan ketara.

* Brokoli. Sayuran ini menyokong penglihatan kerana kandungan lutein, zeaxanthin dan karotena.

* Buah-buahan. Terutama berguna untuk mata adalah buah-buahan warna hijau dan oren: kiwi, oren, anggur, pic, dll.

* Ikan. Ia adalah sumber asid lemak omega-3 yang diperlukan untuk penglihatan yang baik. Salmon, sardin, herring, dan makarel adalah yang terkaya di dalamnya. Dan penggunaan minyak ikan akan menghalang degenerasi makula mata.

* Keju kotej. Produk tenusu ini mengandungi vitamin B2 (riboflafin), yang merangsang dan menyokong metabolisme dalam kornea dan kanta. Vitamin B12 (cyanocobalamin) meningkatkan bekalan darah ke mata.
* Coklat gelap. Produk ini melindungi saluran darah mata kerana flavonoid yang menguatkan kornea.