Iar alergatul, împreună cu mersul pe jos, este un mod natural de mișcare pentru o persoană. Pentru a înota în apă, a merge cu bicicleta și a conduce o mașină, trebuie să învățăm special acest lucru, dar știm să alergăm și să mergem din copilărie, aceste abilități sunt dobândite de la sine. În general, nu este surprinzător faptul că oamenii au organizat competiții de alergare din timpuri imemoriale. Toată lumea știe despre Jocurile Olimpice antice din programa școlară. Pe ei au avut loc primele competiții oficiale de alergare în secolul al VIII-lea î.Hr. Și în Egiptul antic, alergătorii concurau în viteză chiar mai devreme: aproximativ 2000 î.Hr. Antrenamentul militar în armatele antice este de neconceput fără a antrena un antrenament de rezistență. Legenda este cunoscută pe scară largă conform căreia războinicul grec Phidippides din 490 î.Hr. a adus vestea victoriei grecilor în bătălia de la Maraton la Atena. Pentru a face acest lucru, nefericitul Phidippide a trebuit să parcurgă distanța de la Maraton la Atena alergând. S-a dovedit atât de dificil încât bietul om a murit, abia având timp să transmită mesajul de triumf. Dar în programul Jocurilor Olimpice moderne, în memoria acestui eveniment, există invariabil competiții de alergare la o distanță de maraton: 42 de kilometri 195 de metri. Apropo, destul de recent, în octombrie anul trecut, alergătorul kenyan Eliud Kipchoge a fost primul care a alergat un maraton în mai puțin de două ore. Este adevărat, cursa a fost neoficială, astfel încât noul record al sportivului nu a fost numărat.

În Evul Mediu, alergarea ca sport independent nu s-a dezvoltat. Abia în secolul al XIX-lea au început să se desfășoare competiții în Anglia. Dar cea mai rapidă dezvoltare a alergării a început odată cu renașterea mișcării olimpice. Astăzi, competițiile profesionale și amatorii de alergare la distanță medie și lungă se desfășoară în mii de orașe din întreaga lume. În 2019, Ulyanovsk a devenit și un oraș de alergare, unde din mai până în august au fost organizate simultan trei curse la distanțe diferite de până la 25 de kilometri. Un total de câteva mii de persoane au participat la concurs.

Probabil că toată lumea a văzut alergători în parcuri și pe străzi de multe ori. În zilele noastre, alergarea în regiunea Ulyanovsk, precum și în toată Rusia și în lume, se află la vârful popularității sale. Dar nu întotdeauna a fost așa. În publicațiile de istorie locală despre istoria sporturilor din Simbirsk, există puține referințe la alergătorii noștri din perioada pre-revoluționară. Cel mai strălucit sportiv din acea perioadă a fost Vasily Sivintsev din Samara, care s-a stabilit la Simbirsk în 1914. Ca fotbalist, s-a dovedit cu succes în alte sporturi, inclusiv în alergare. Așadar, la primele olimpiade de la Volga din 1916 (a avut loc la Nijni Novgorod), concurând pentru Simbirsk, Sivintsev a luat „aurul” în cursa de 400 de metri și „argintul” la distanțele de 1500 și 5000 de metri.

Dar anii sovietici au devenit de aur pentru cursa Ulyanovsk. Una dintre cele mai strălucite tradiții sportive ale Ulyanovskului modern este cursa regională anuală de ștafetă pentru premiile ziarului „Ulyanovskaya Pravda”. Acesta își are originea în armata din 1943, iar anul acesta va avea loc pentru a 77-a oară!

Numele alergătorului Ulyanovsk Vladimir Krylov, care în 1988 la Seul a câștigat medalia de aur olimpică la prestigioasa disciplină a ștafetei de 4×100 metri, este înscris pentru totdeauna în istoria sportului rus. Iar recordul rusesc, stabilit de Krylov la cursa de 200 de metri din 1987, încă nu poate fi depășit de niciunul dintre compatrioții noștri.

Popularitatea actuală a alergării se datorează disponibilității sale generale. Pentru a începe să alergi, nu ai nevoie de abilități speciale, nici de echipamente scumpe, nici de echipamente. Este suficient să ai o pereche de adidași, un tricou, puțin timp și dorință. Pentru cei cărora le place să alerge serios și mult timp (și sunt din ce în ce mai mulți acum), alergarea îți oferă o sănătate bună, o inimă puternică și un aspect excelent.

Oricât de greu ar fi să o crezi, alergatul aduce plăcere fizică. Adevărat, numai dacă rulați corect. Primăvara alergătoare este la doar o aruncătură de băț. Un nou sezon de alergare va veni cu ea. „Monomakh” oferă rezidenților din regiunea Ulyanovsk care decid să meargă la jogging, trei sfaturi de bază care vă vor ajuta să nu vă descurajați la început, să nu vă dăunați sănătății și să învățați cum să vă bucurați de acest proces.

  1. Alege pantofii potriviti. Pantofii de alergare buni pot ajuta la prevenirea rănirii, chiar și pentru începători, prin absorbția șocului articulațiilor.Alegerea unui pantof este un pas foarte important, luați-l în serios: urmăriți videoclipuri pe Internet sau consultați un vânzător la un magazin de sporturi atunci când cumpărați.
  2. Ia-ți timp. Fugiți încet și nu ezitați să faceți o plimbare dacă simțiți că vă este greu. Amintiți-vă că obiectivul dvs. nu sunt înregistrările sportive, ci sănătatea și plăcerea pe care le oferă doar alergarea lentă. Când corpul este suficient de antrenat pentru a alerga mai repede, îl vei simți.
  3. Urmăriți respirația și pulsul. Respirația în timpul alergării trebuie să fie uniformă, fără dificultăți de respirație severe, pulsul nu trebuie să depășească 150 de bătăi

pe minut (îl puteți număra atât manual, cât și cu ajutorul gadgeturilor moderne). Dacă poți purta conversații și respirație în timp ce alergi